Go to content Go to navigation Go to language switcher Go to search

weblogg

Siste nytt

Kategorier

Arkiv

Linker

Feeds

rss | atom

Korstoget mot et hyggelig bomiljø

Her om dagen så jeg et program på TV. Det handlet om kvinner i sjøfarten. En av kvinnene fortalte hvordan bebyggelsen langs Sørlandskysten i stor grad er skapt av kvinner, siden mennene var til sjøs flere år om gangen. Kvinnene vedlikeholdt bygningene og gjorde det hyggelig rundt dem. Denne innsatsen har gjort at vi kan omgi oss med det vi kaller «sørlandsidyll». Husene ligger tett i tett i små kriker og kroker, og de er tilpasset terrenget de er bygget i. Det har vært en historisk kontinuitet i denne måten å bygge på i flere hundre år, men i dag holder man seg unna denne stilarten. Det er fordi man ikke skal kopiere noe som har vært før.

I dag ser vi sjelden ny bebyggelse som er tilpasset terrenget. Det blir for dyrt. Vi sprenger isteden fjell til det er like flatt som Danmark, og setter opp blokker tett i tett. I prospektene selges disse under betegnelsen «funkis». «Funkis» er egentlig en svensk forkortelse, opprinnelig brukt nedsettende om funksjonalisme, en stilart som slo igjennom i Skandinavia på 1920-tallet. Også kalt modernisme.

Folk snakker ikke om stil når det kommer til arkitektur. Det er fordi man bygger i én stil. Vi er stuck i modernismen. Jeg hørte for en stund siden en politiker stå på talerstolen i bystyret og si «vi må da bygge i 2012-arkitektur. Det er morsomt siden dette er like mye kopiering som om man skulle kopiere den stilarten man ikke vil kopiere, nemlig den historiske arkitekturen.

Liker jeg ikke modernisme? Jo absolutt, men jeg ønsker mangfold. Jeg ønsker bebyggelse som passer inn i terrenget. Bebyggelse som er imøtekommende og ikke fremmedgjort. Særlig der folk skal bo. Den minste byggesteinen i samfunnets fellesskap er jo tross alt det lille nabolaget.

Myndighetene er mest opptatt av tekniske spørsmål som infrastuktur og arealbruk. Ikke estetikk. Det gjelder nok de fleste nordmenn også. Man kan krangle i årevis om plassering, men når det gjelder hvordan ting skal se ut, melder man seg ut av diskusjonen.

Er firkantede blokker og dagens fortettingspolitikk den eneste veien til å løse dagens boligmangel? Neppe! Hvis ikke vi endrer kurs vil snart all sjarm i norske byer forsvinne. Boligprisene i de gjenværende hyggelige områdene vil stige og stige siden alle vil bo der.

Hva kan vi gjøre? Vi må kvitte oss med den hellige treenighet av ignorante politikere, grådige eiendomsutviklere og arkitekter som fortsatt er beruset av modernismens totalitære byutviklingsideologi.

Denne artikkelen er lukket for kommentar.